S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo “OK” súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických i marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prechádzania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

infolinka :   0919 461 051 Po - Pi: 10:00 - 13:00, info@mamazem.sk

Pistáciovník mastixový (zdroj unikátnej chioskej mastichy)

13.07.2018

Pistáciovník mastixový (zdroj unikátnej chioskej mastichy)

Mastichový strom, po grécky skinos, je jediný zdroj chioskej mastichy. Dopestovať mastichu vôbec nie je jednoduché. Prečítajte si viac.

Mastichový strom alebo pistáciovník mastixový (Pistacia lentiscus var. Chia, čeľaď Anacardiaceae) je stále zelený ker. Dosahuje výšku 2 - 3 metre, výnimočne až 5 metrov. V Grécku sa pistáciovník volá aj skinos.

Rastie veľmi pomaly a plne vyvinutým sa stáva medzi 40 - 50 rokom. Dožíva sa viac ako 100 rokov.  Mastichu dokáže pistáciovník mastixový produkovať až v 5. alebo 6. roku života, pričom maximálnu produkciu živice dosahuje pistáciovník v 15 rokoch. Po 70 rokoch je produkcia mastichy zo stromu už len minimálna. Priemerný ročný výnos jednej rastliny je 150 - 180 gramov surovej mastichy. Sú ale výnimky, keď to môžu byť až 2 kilogramy alebo naopak iba 10 gramov.

Väčšinou sa pestujú stromy samčieho pohlavia, pretože sú produktívnejšie. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje produktivitu stromu, je vzdialenosť medzi jednotlivými stromami. Pistáciovník je odolná rastlina s menšími nárokmi, preto sa mu dobre darí vo vyprahlej, kamenitej a chudobnej pôde.  Korene sú na pôdnom povrchu, preto môže prežiť aj v úplnom suchu, ale naopak sú citlivé na chlad a mráz.

Pistáciovník a podobné odrody z tejto čeľade sú bežnou vegetáciou celej stredomorskej oblasti, ale iba na ostrove Chios sa z nich získavajú tieto vzácne „slzy“. Navyše aj na ostrove Chios platí, že zatiaľ čo pistáciovník rastie na celom ostrove, liečivá masticha sa zbiera iba v jeho južnej časti, v oblasti Mastichochoria, kde je podnebie teplé a suché. Dôvody pre jedinečnosť tejto oblasti a miestnej mastichovej produkcie nie sú dosiaľ presne vysvetlené. Pravdepodobne ide o kombináciu pôdnych a klimatických podmienok a vplyvu vulkanických vyvrenín, ktoré robia z miestnej pistáciovníkovej živice unikátnu mastichu.

 

Ďalšie informácie o Chioskéj mastiche.

Kompletná ponuka mastichových produktov.

MDQwZmVjO