S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo “OK” súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických i marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prechádzania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

infolinka :   0919 461 051 Po - Pi: 10:00 - 13:00, info@mamazem.sk

Celiakia a zelené potraviny (Chlorella, Mladý jačmeň Barley, Spirulina)

11.01.2018

Ako vedieť čo najviac o Celiakií.

 

Celiakia. Čoraz častejšie sa skloňuje v rôznych pádoch. Nevyberá si. Bez ohľadu na vek a pohlavie môže navštíviť každého z nás. Dostáva sa do povedomia malých aj veľkých. Na tvári vyvolá strach, úzkosť a hrôzu. Ľudia nerozumejú, prečo sa usídlila práve v ich rodine a výborne sa jej darí. Ona prekvitá a človek chradne. Prečo? Čo to je?

 

Celiakia: potravinový strašiak

Celiakia patrí medzí autoimunitné ochorenia tráviaceho systému. Každý z nás reaguje na obilniny a výrobky z nich. Na našich stoloch prevláda biele pečivo. Človek sa stáva citlivejší na jeho konzumovanie, a keď sa k tomu pridá genetická predispozícia, ochorenie sa prejaví. Naši predkovia nám zasiali “zrnko” do genetickej výbavy. Je len na nás, či vyrastie. Alebo ak má jeden člen rodiny celiakiu, určite sa tam nájde ešte niekto podobný. Veď “ve dvou se to lépe táhne...”.

Čo sa deje v našom organizme? Lepok pôsobí ako brúsny papier, ktorý akoby brúsil a obrusoval črevné klky. Brúsi a brúsi - a výsledok? Naše črevo je úplne hladké. Bez črevných klkov. Všetka nestrávená a neopracovaná potrava sa dostáva do obehu, a... V nej sa nachádza aj lepok. Je to cudzorodá rastlinná bielkovina, ktorá je schopná vyvolať tvorbu autoprotilátok, teda protilátok voči vlastným bunkám a tkanivám. Napadajú ich, oberajú o energiu a následne zničia. Ale človek neochorie hneď po prvom súste. Naše črevo je totiž veľmi inteligentné. Dosť dlho odoláva útočníkom v podobe lepku, mlieka, farbív, emulgátorov. Jednoducho všetkému, čo mu pošleš. V tomto prípade akoby si zabudol na zdravý rozum a necháš sa ovládať zmyslami. Primárne hrá čuch, zrak a chuť. No nedaj si, keď jedlo hýri farbami, vo vzduchu cítiť zmes rôznych omamných vôni. A jazyk... Ten, keď sa zahryzne, škoda hovoriť. Ješ a ješ...

 

Celiakia: stráca sa energia, bunky hynú

Z čreva akoby sa stal “močiar” plný kvasných a hnilobných procesov. Pribúdajú a pribúdajú. Pocítiš nafukovanie, kŕče, nevoľnosť... Lenže to nie je všetko.

Do buniek sa potichu vkrádajú autoprotilátky a ničia ich. Po mesiacoch a rokoch si nevysvetliteľne unavený, trpíš nedostatkom železa, bolesťami svalov, kĺbov, kostí a prihlásia sa aj iné autoimunitné ochorenia. Dlho na seba nedá čakať štítna žľaza, prištítne telieska, oblička, pľúca, koža, pečeň, nervový systém a mozog. Jednoducho povedané: chorý je celý človek. Prečo? Čo sa deje v našom organizme? Viazne premena hmoty na energiu. V každom systéme prebieha súčasne obnova, regenerácia a zánik buniek. U zdravého človeka sú tieto procesy v rovnováhe. U chorého prevýši zánik buniek. Bunky postupne hynú, tkanivá a orgány už nevládzu pracovať na 100%. Snažia sa udržať tempo, ale... Ich funkciu postupne preberajú iné bunky, tkanivá a orgány. Nastáva prispôsobovanie sa zmeneným podmienkam. Pocítiš prvé symptómy volania SOS zo strany postihnutého orgánu. Keď si predstavíš plochu futbalového ihriska, pookreješ. Starostlivo udržiavaný zelený trávnik. Radosť pri srdci nedá na seba dlho čakať. Potom nastúpia futbalisti. Na ich hru sa nedá pozerať. Toľko premárnených šancí... Takto dômyselne poskladane futbalové ihrisko máš uložené aj vo svojom bruchu v podobe tenkého čreva. Starostlivo udržiavané črevné klky sú zodpovedné za správne vstrebávanie. Len minimum energie prejde jednoducho cez stenu čreva. Je to, akoby si pľuvol do mora. Energia potrebuje klky, ktoré zoberú každý kúsok a starostlivo ho prenesú do krvného obehu. Tento pohyb je aktívny. Energia má nosič, ktorý ju posúva. Nosič chýba. Ach, beda! Vitamíny, minerály, cukry, tuky a bielkoviny odchádzajú von z organizmu. Vstrebávanie je nedostatočné, ba takmer žiadne. Organizmus hladuje, aj keď je už 21. storočie.

 

Lieky ako cukríky na liečbu celiakie

Následne sa prihlási choroba a ty sedíš v čakárni u lekára. A nie u jedného. Postupne obídeš všetkých odborných lekárov v regióne. Ani si netušil(a), koľko ich je. Hľadáš a hľadáš... Úľavu necítiš. Trápiš sa čoraz viac. Ani si neuvedomíš, že za všetkými ochoreniami, ktoré pribúdajú, sa skrýva autoimunitné ochorenie čreva. Črevo sa takto trápi aj 10-15 rokov. A z teba sa postupne stáva chodiaca troska. Lieky na polici pribúdajú. Majú vôbec účinok, keď viazne aktívne vstrebávanie tenkého čreva? Nemáš niekedy pocit, že ich ješ ako cukríky? Aký môže byť účinok liekov? Jasné, že sa cítiš čoraz viac chorý. V tvojej zdravotnej karte pribudli ďalšie diagnózy. Sedíš a v slovníkoch lúskaš odborné výrazy: alergia, astma, ekzém, hepatitída, glomerulonefritída, pankreatitída, diabetes mellitus, thyreoditída, osteopénia, osteoporóza, myalgia, skolióza, alopécia, akné, psoriáza, depresia, cephalea, sinusitída, tonzilitída, sterilita, rôzne druhy syndrómov... Zmätok v duši je na svete.

 

Aj črevo sa dá upratať

Ako ďalej? Čo robiť? Keby bolo také jednoduché reštartovať mozog! Zmeň myslenie a začni od seba. Uprav si jedálny lístok. Tvoje brucho predsa nie je kontajner. Prečo do neho hádžeš všetko, čo vidíš? Jasné, že nielen ty, ale všetci sme pôžitkári. Každé jedlo vychutnávame s noblesou. A výsledok? Celiakia a chorý celý organizmus. Bezlepková diéta je jednou z možností. Maj oči a uši otvorené. Ani si netušil(a) a nevedel(a), že príroda myslí aj na celiatikov. Je toľko prirodzene bezlepkových potravín, ktoré tu boli, sú, aj budú. Ako to, že si ich predtým nevidel(a)? Bol(a) si ako slepý(á)!. Urob hrubú čiaru a začni od začiatku. Uč sa jesť ako batoľa, ktoré objavuje nové chute, spoznáva svet a práve zistilo, načo sú mu jeho malé nožičky. Chodí a padá. Ani jemu to nejde na prvýkrát.

Začneš stravou. Ale po čase zistíš, že to nestačí. Mal(a) by si sa cítiť lepšie, ale nie je to tak. Povedala by som, že priam horšie. Kde sa stala chyba? Zrazu si uvedomíš, že “močiar” v bruchu sa rozrastá. Chudáci črevné klky sa začnú predierať, ale hnilobe a plesni sa darí. Prečo by mala ustúpiť? Nastáva boj. Klky sa predierajú, hniloba sa rozlieva a nepustí. Cíti, že sa blíži jej koniec. Nepríjemne nafúknuté brucho, kŕče. “A mne sľúbili, že sa budem cítiť lepšie a sprievodné ochorenia budú na ústupe. A nič!” Bezlepková diéta nestačí. Ako je to možné? Snaž sa zničiť hnilobu, plesne a utlm kvasné procesy. Ako? Tak, ako upratuješ svoj príbytok, takisto poupratuj svoje črevo. Až potom pocítiš prílev novej energie a vitality. Odborní lekári znížia dávky tvojich liekov, v čakárni budeš sedieť stále kratšie. Len pripomienka v mobile ti oznámi kontrolné odborné vyšetrenie.

 

Upratovači z Energy pomôžu pri celiakii

Nakoniec zistíš, že mnoho liekov nepotrebuješ. So svojím lekárom si sa už veľmi dávno nevidel(a). Zmenil(a) si svoj životný štýl. Bezlepková strava zostala. Objavuješ stále nové chute a potraviny. Vidíš, čo si dovtedy nevidel(a), objavil(a) si šiesty zmysel a inštinkt. Začala sa jar a pre teba sa začína detoxikácia a regenerácia organizmu. Až potom príde na rad byt, dom. Objavila som silu zelených potravín: Chlorella,  Barley a Spirulina Barley. Každý z nich je výnimočný. Chlorella stimuluje imunitný systém, zlepšuje funkciu čriev a chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov. Barley je výnimočný predovšetkým obsahom viac ako 20 živých enzýmov, vlákniny, aminokyselín a rastlinných bielkovín, ktoré sú ľahko využiteľné pre zdravý rast organizmu. Spirulina Barley je kombináciou sladkovodnej riasy spirulina a extraktu mladého jačmeňa. Spirulina v tejto kombinácií posilní účinky Barley. Navyše, sú vhodné aj pre celiatikov. V testovaní lepku dopadli na výbornú. Obsah lepku je 5mg/kg. Takmer nulová hodnota. Platí to aj pre Barley (mladý jačmeň).

Spĺňajú európsku normu, ktorá povoľuje určité množstvo lepku v prirodzene bezlepkových potravinách a liekoch. Platí to aj pre potraviny, ktoré sú od prírody obdarené lepkom. Najvyššia povolená norma podľa Európskej gastroenterologickej spoločnosti pre prirodzene bezlepkové potraviny je 20mg/kg a pre potraviny s obsahom lepku, ktoré sa ho priemyselne zbavujú, je to 100mg/kg. Je to najvyššie povolené číslo, ktoré nevyvolá autoimunitnú reakciu v organizme. Ale nie sme všetci rovnakí. Len od nás závisí, či siahneme po prirodzene bezlepkových potravinách alebo nám postačia obilniny zbavené lepku. Úžasná variabilita. Ak sa rozhodneš pre ktorúkoľvek, prinesie svetlo do tvojho vnútra. Slniečko sa začalo usmievať aj v tvojom čreve. Upratovači rozhodili svoje siete, natiahli si gumené rukavice, zmietli hrubú špinu, nasali všetok odpad, uvoľnili ventil a vypustili do odpadu. Povysávali, pozametali a priniesli svetlo. Vytvorili prostredie pre rast črevných klkov a probiotických baktérií. Klky si vydýchli. Nemusia sa predierať cez bahno. Narástli a zapojili sa do práce. Každý z nich posúva energiu z potravy ďalej a ďalej. Aj tá najvzdialenejšia bunka cíti prílev novej energie. Tak, ako na jar kvitnú narcisy, sne-žienky, a počuť spev vtákov, prebudil sa aj náš organizmus. Každá bunka sa teší, že ti bude slúžiť, ale od teba očakáva čistotu a energiu. Naše zdravie závisí od čistoty nášho čreva. Je úplne jedno, či si celiatik alebo nie. Pamätaj! Nielen láska, ale aj zdravie ide cez žalúdok.

Článok sme prevzali zo stránky spoločnosti Energy.

 

Ponuka zelených potravín značky Energy.

 

Ďalšie zaujímavé články:

Zelené potraviny pomáhajú ženám

Barley Juice - zdravá šťava

 

MzBkNDA1Z