S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo “OK” súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických i marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prechádzania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

infolinka :   0919 461 051 Po - Pi: 10:00 - 13:00, info@mamazem.sk

Cholesterol: prečo je potrebný a kedy je škodlivý

02.08.2016

Čo je potrebné veďieť o cholesterole? Kedy je hladina cholesterolu ešte v norme a kedy je už zvýšená?

Čo je cholesterol?

Cholesterol je biela, voskovitá substancia, ktorá sa syntetizuje v pečeni a odtiaľ uvoľňuje do krvného obehu. Cholesterol sa v krvi nerozpustí. Nesú ho ďalej proteíny známe pod názvom lipoproteíny.  Lipoproteín tvorí zmes tukov (lipidov) a proteínov, pričom tuk sa nachádza uprostred a proteíny ho obkolesujú.  Existujú dva typy lipoproteínov, ktoré slúžia ako nosiče cholesterolu celým telom:

LDL (low  density lipoprotein – lipoproteín s nízkou  hustotou) cholesterol je označovaný ako „zlý“ cholesterol. Vysoká úroveň LDL v krvi zapríčiňuje chronické choroby srdca.

HDL (high density lipoprotein – lipoproteín s vysokou hustotou) prináša cholesterol z iných častí tela do pečene, kde pečeň tento cholesterol čistí. Vyššie hodnoty HDL cholesterolu nás teda chránia pred srdcovými ochoreniami.

Prečo je cholesterol dôležitý?

Cholesterol je pre naše telo dôležitý. Je neoddeliteľnou súčasťou našich buniek, kde je dôležitý pre rôzne biochemické syntézy.  Cholesterol má niekoľko funkcií:

  • Je dôležitou lipidovou zložkou v membránach buniek.
  • Je dôležitý pre produkciu steroidných hormónov a žlče.
  • Je dôležitý pre syntézu vitamínu D.

Ako cholesterol zapríčiňuje ochorenie srdca

Ak sú v krvi vyššie úrovne cholesterolu, ukladajú sa na stenách artérií vo forme povlaku. Artérie vedú krv od srdca do ostatných častí tela. Tento povlak zapríčiňuje zužovanie artérií, pričom zapríčiňuje tvrdnutie stien artérií, ktoré poznáme pod názvom ateroskleróza.  Pri ateroskleróze je tok krvi spomalený, pričom sa znižuje množstvo okysličenej krvi, dochádza k chorobe koronárnych tepien (CAD).

Bežným znakom CAD je angína pectoris. V tomto prípade veľké nánosy povlaku zahatajú prítok krvi do srdca a spôsobia nedostatok kyslíka, čo sa prejaví bolesťou v oblasti hrudníka.

Niekedy sa stane, že sa odlupne vrstva  povlaku a do krvi sa vyplaví tuk a cholesterol.  Uvoľnený tuk a cholesterol vytvorí zrazeninu v krvi.  Krvná zrazenina blokuje prívod krvi a zapríčiní angínu pectoris alebo srdcový infarkt.

Zníženie úrovne cholesterolu teda skutočne znižuje pravdepodobnosť srdcového infarktu.

Mali by ste vedieť, akú máte úroveň cholesterolu, aby ste ju mohli prípadne upraviť vhodnou zmenou v životnom štýle či vhodnými prírodnými produktmi.

Aká je dovolená úroveň cholesterolu?

Test, ktorý si môžete dať urobiť, sa volá lipoproteínový profil a zahŕňa informácie o:

  • LDL (zlom) cholesterole,
  • HDL (dobrom) cholesterole,
  • Triglyceridoch.

Celková úroveň cholesterolu by nemala byť vyššia ako 200 mg/dL. Ak máte úroveň cholesterolu vyššiu ako 200 mg/dL, odporúčame Vám nechať si urobiť kompletný profil lipidov.

LDL (zlý) cholesterol by nemal byť vyšší ako 100 mg/dL.

HDL (dobrý) cholesterol chráni pred chorobou srdca a úroveň nižšia ako 40 mg/dL sa považuje za riziko pre jej vznik. Zdraviu a srdcu prospešná je úroveň 60 mg/dL a vyššia.

Taktiež by sa mala  brať do úvahy úroveň triglyceridov. Vyššia koncentrácia môže zvýšiť riziko srdcovej choroby. Úroveň triglyceridov by nemala byť v krvi vyššia ako 150 mg/dL.

Čo ovplyvňuje hladinu cholesterolu?

Hladinu cholesterolu môže ovplyvniť niekoľko skutočností:

Strava: nasýtené mastné kyseliny a jedlá bohaté na cholesterol ako je hovädzie mäso, rebierka, stejky, hot-dogy, klobásy, slanina a spracované mäso môžu zdvihnúť hladinu cholesterolu v krvi. Pokúste sa znížiť príjem nasýtených mastných kyselín vo vašej strave, pretože môžu spôsobiť vážne problémy. Redukovaním množstva nasýtených mastných kyselín a jedál bohatých na cholesterol môžete kontrolovať hladinu cholesterolu vo vašej krvi.

Hmotnosť: nadváha je hlavným rizikovým faktorom srdcovej choroby. S nadváhou sa zvyšuje celková úroveň cholesterolu v krvi. Robte denne ľahké cvičenia a upravte svoj jedálniček. To vám pomôže znížiť úrovne LDL cholesterolu, triglyceridov a zvýšiť úroveň HDL cholesterolu.

Fyzická aktivita: buďte fyzicky aktívni aspoň 30 minút každý deň. Fyzické aktivity znižujú riziko srdcového ochorenia. Pravidelná fyzická aktivita znižuje úroveň zlého LDL cholesterolu a zvyšuje úroveň dobrého HDL cholesterolu.

Vek a pohlavie: Vek má taktiež vplyv na úroveň cholesterolu v krvi. S pribúdajúcim vekom úroveň cholesterolu rastie. Ženám sa zvyčajne zvýši hladina cholesterolu po menopauze.

Dedičnosť: na úrovni génov existuje určitá skupina génov, ktoré  kontrolujú hladinu cholesterolu. Problém s vysokou úrovňou cholesterolu sa teda odovzdáva aj dedične.

Kedy existuje riziko pre vznik srdcového ochorenia?

  • Vysoká úroveň LDL cholesterolu.
  • Iné ochorenie ovplyvňujúce činnosť srdca.
  • Diabetickí pacienti majú vyššie riziko rozvinutia srdcovej choroby v budúcnosti.

Najväčšie rizikové faktory, ktoré ovplyvňujú hladinu LDL cholesterolu

  • Fajčenie cigariet.
  • Vysokú krvný tlak (140/90) a vyšší, alebo krvný tlak kontrolovaný liekmi.
  • Rodinná anamnéza. Výskyt ochorenia srdca v nízkom veku (ochorenie srdca u otca alebo brata pred 55 rokom života, u matky alebo sestry pred 65 rokom života).
  • Vek (muži nad 45 rokov, ženy nad 55 rokov).

Klasická liečba vysokého cholesterolu

Hlavným cieľom znižovania hladiny cholesterolu LDL je prevencia ochorenia srdca a srdcového infarktu.

Zmeny v životnom štýle: patrí sem diéta na zníženie cholesterolu, fyzická aktivita a kontrola hmotnosti.

Lieky: predpísanie liekov na zníženie cholesterolu

Dôležitosť zmien v životnom štýle:

Medzi zmeny v životnom štýle patria úkony, ktoré vám môžu pomôcť znížiť váš LDL cholesterol. Ich súčasťou je aj diéta, ktorá obsahuje príjem cholesterolu menší ako 200 mg cholesterolu denne.

Odporúča sa:

  • Obmedzenie živočíšnych tukov (maslo, syry, vyprážané jedlá).
  • Veľa vlákniny (ovocie, zeleniny, cereálie, strukoviny).
  • Ryby.
  • Obmedzenie alkoholu a absencia fajčenia.
  • Udržanie zdravej váhy.
  • Zvýšenie fyzickej aktivity (cieľ je 30 minút denne).
  • Pravidelné užívanie prípravkov na zníženie cholesterolu.

Ajurvéda a prírodná liečba cholesterolu

Ajurvédska medicína jednoznačne zdôrazňuje správny denný režim, ktorého súčasťou je vyvážená strava a vhodné cvičenia na kontrolu cholesterolu. Je zaujímavé, že dnes sa sústreďujeme na zdravý životný štýl, aby sme sa vyhli obezite, ktorá je hlavným faktorom srdcovocievnych ochorení spojených priamo s diabetom, hyperlipidemia a vysokým krvným tlakom. Nahromadenie tukov v oblasti brušnej dutiny má nepriaznivý vplyv na riziko aterosklerózy, infarktu, angíny pectoris a podobne. Pri vysokej úrovni cholesterolu sa predpisujú lieky, ktoré môžu mať mnohé vážny vedľajšie účinky. V ajurvéde nájdete mnoho bylín, ktoré znižujú vysokú úroveň cholesterolu v krvi. Medzi ne patria Guggul (Commiphora mukul), Arjuna (Terminalia arjuna), Ajmoda (Apium graveolans), Apamarga (Achyranthes aspera), Ženšen (Zingiber officinale), Bhumi amalaki (Phyllanthus niruri), Ľanové semienko (Linum usitatissimum), Ginko (Ginko biloba), Cesnak (Allium sativum), Haridra, Jatamansi atď.

Medzi najčastejšie používané ajurvédske byliny patria GUGGUL a ARJUNA:

GUGGUL (Commiphora mukul):

Živica guggul pochádza z rastliny Commiphora mukul. V ajurvéde sa používa na liečbu ochorení súvisiacich najmä s metabolizmom tukov, ale napríklad aj pri reumatoidnej artritíde. Extrakt zo živice Guggul podporuje zdravú hladinu cholesterolu v krvi. Guggul obsahuje aktívne zložky Z-guggulsterón a E-guggulsterón, ktoré dokážu znížiť hladinu cholesterolu a úroveň trigliceridov.

Podľa vedeckých štúdií dokážu guggulsteróny zmeniť metabolizmus cholesterolu v pečeni (znižujú tvorbu cholesterolu v pečeni).  Guggulsteróny majú pozitívny vplyv na znižovanie úrovne LDL cholesterolu. Okrem toho živica Guggul pôsobí ako antioxidant, ktorý zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu (pri oxidácii LDL cholesterolu dochádza k upchávaniu ciev). Tým chráni pred aterosklerózou a taktiež redukuje lepivosť u krvných doštičiek, čím znižuje riziko kôrnatenia tepien.

Okrem redukovania vysokého LDL cholesterolu, živica Guggul taktiež znižuje bolesť pri zápaloch a znižuje obezitu.

ARJUNA (Terminalia Arjuna):

Terminalia Arjuna je veľký strom rastúci v divočine v mnohých častiach južnej Ázie, predovšetkým na severe Indie. Kôra stromu obsahuje prírodné alkaloidy, ktoré sú veľmi užitočné predovšetkým na prírodnú liečbu problémov so srdcom. Hoci existuje veľa iných prírodných liečiv, arjuna je svojím účinkom jedinečná. Kôra arjuny je populárnym prírodným liečivom na choroby srdcovovaskulárneho systému, na redukciu vysokého cholesterolu a zníženie vysokého krvného tlaku. Extrakt z kôry stromu Terminalia Arjuna preukazuje hypolipidemickú aktivitu, ktorá zabraňuje vzniku oxidatívneho stresu. Kyselina arjunová znižuje hladiny LDL cholesterolu a môže znížiť napredovanie aterosklerózy.

Autor: ajurvédsky lekár Dr. Tarun Kumar, Dr. Vikram Chauhan, Planet Ayurveda, India

Ďalšie zaujímavé články:

Chudnutie a ajurvéda

8 tipov na lepšie zvládanie stresu

Kompletná ponuka Ajurvédskych produktov.

YWNiN