Odporúčané denné dávky vitamínu C boli stanovené národnými agentúrami rôzne:
- 75 mg/deň the United Kingdoms Food Standards Agency
- 45 mg/deň the World Health Organization
- 90 mg/deň muži a 75 mg/deň ženy Health Canada 2007
- 60-95 mg/deň United States National Academy of Sciences
Horná odporúčaná hranica vitamínu C v USA pre 25-ročného muža je 2 000 mg/deň.
Podľa mnohých vedcov je vládnymi agentúrami odporúčaná denná dávka vitamínu C nepostačujúca. Tvrdia, že táto dávka zabráni vzniku skorbutu alebo inej choroby, ale požiadavky tela na vitamín C sú oveľa vyššie.
Výskumníci Stone a Pauling tvrdia, že optimálna denná dávka vitamínu C je okolo 2300 mg pre človeka, ktorý potrebuje približne 2 500 kcal denne. Pauling kritizoval stanovenú dennú dávku vitamínu C, ktorá podľa neho postačuje ako prevencia skorbutu, ale nie je dostatočná pre optimálne zdravie.
Význam vitamínu C
Vitamín C sa vo vode rozpúšťa a telo ho nedokáže uložiť do zásoby. Preto je dôležité konzumovať ho denne v potrave!
Vitamín C je dôležitý antioxidant, napomáha v boji proti rakovine, srdcovým ochoreniam, je súčasťou bunkového chemizmu, je dôležitý pre produkciu spermií, pre výrobu proteínu kolagénu, ktorý ovplyvňuje stav chrupaviek, kĺbov, pokožky a ciev. Vitamín C napomáha udržať zdravý imunitný systém, neutralizovať znečisťujúce látky, je potrebný pri produkcii protilátok, zvyšuje absorpciu živín (vrátane železa) a riedi krv.
Najbohatšie zdroje vitamínu C
- Akékoľvek ovocie alebo jeho prirodzená porcia (plátok melónu, hrsť bobúľ), ktoré obsahuje 15-30 mg vitamínu C sa považuje za veľmi dobrý zdroj vitamínu C.
- Ak ovocie alebo jeho porcia obsahuje viac ako 30 mg, považuje sa za výborný zdroj vitamínu C.
- No a ak jedna porcia ovocia obsahuje viac ako je odporúčaná denná dávka vitamínu C, je to vynikajúci zdroj vitamínu C, aspoň podľa môjho názoru.
Bobule Amla (Amalaki), tiež známe pod názvom Indický ženšen, sú najbohatším zdrojom vitamínu C.
100 g džúsu môže obsahovať až 1500 mg vitamínu C. Štandardizovaný prášok z Amly obsahujú ajurvédske produkty Amalaki Rasayan a Triphala.
Bežný názov | Latinský názov |
mg vitamín C / 100 g ovocia |
mg vitamínu C / bežná porcia |
význam zdroja vitamínu C |
Amla | Emblica officinalis | 1200 - 1500 | 120 | vynikajúci |
Jablko | Malus sylvestris | 6 | 8 | dostatočný |
Marhuľa | Prunus armeniaca | 10 | 4 | - |
Avokádo | Persea americana | 8 | 16 | dostatočný |
Banán | Musa X paradisiaca | 9 | 11 | dobrý |
Kiwi | Actinidia deliciosa | 98 | 74 | vynikajúci |
Citrón | Citrus limon | 46 | 3 | - |
Mango | Mangifera indica | 28 | 57 | výborný |
Melón | Cucumis melo | 46 | 29 |
veľmi dobrý |
Pomaranč | Citrus sinensis | 53 | 70 |
výborný |
Papája | Carica papaya | 62 | 47 |
výborný |
Hruška | Perus communis | 4 | 7 |
- |
Broskyňa | Prunus persica | 7 | 6 |
- |
Ananás | Ananus comosus | 15 | 13 |
dobrý |
Slivka | Prunus sp | 10 | 6 |
dostatočný |
Paradajka | Lycopericon sp | 19 | 23 |
veľmi dobrý |
Mandarínka | Citrus reticulata | 31 | 26 |
veľmi dobrý |
Dyňa (červený melón) | Citrullus lanatus | 10 | 27 |
veľmi dobrý |
Poznámka, vysvetlivky:
Hodnoty sa týkajú celého kusa ovocia. Nikto ale nezje napr. celú dyňu na posedenie. Preto pri väčších typoch ovocia sa týka údaj jednej porcie (plátok), približne 1/8 pri veľkom ovocí a 1/4 pri stredne veľkom ovocí. Pri citróne predstavuje jedna porcia jedno koliesko citróna.
Spracoval Dr. Vikram Chauhan, zdroj www.planetayurveda.com