Anémia, teda chudokrvnosť, je definovaná ako zníženie množstva červených krviniek alebo hemoglobínu v krvi. Tým, že klesne množstvo hemoglobínu, zmenší sa aj kyslíková kapacita, čo nakoniec vedie k anémii. Existujú viaceré typy anémie – megaloblastická, kosáčikovitá, hemolytická anémia atď. Niektoré sú dedičné, prenášané cez generácie, zatiaľ čo iné vznikajú ako dôsledok výživového nedostatku vitamínu B 12, kyseliny listovej, železa a ďalších látok. Osoba, ktorá trpí na anémiu, máva bledý zovňajšok a vykazuje príznaky únavy, vysilenia, dýchavičnosti, prerývaného dychu a iných príznakov.
Anémia môže byť príznakom závažnejších ochorení, ako je skryté vnútorné krvácanie, autoimunitné ochorenie alebo leukémia. Preto je vždy vhodné vylúčiť tieto choroby lekárskym vyšetrením.
Väčšinou je však anémia spôsobená nesprávnym životným štýlom, najmä skladbou potravy, v ktorej nám chýba železo, vitamín C, vitamín B12 a kyselina listová. Tento problém sa týka najmä vegetariánov, ale aj osôb so zvýšeným príjmom cukrov, ku ktorých spracovanie organizmus potrebuje vysoké dávky týchto vitamínov.
Podľa odborných skúseností trpia anémiou často ľudia, ktorí konzumujú stravu bohatú na cukry, stužené tuky (obsiahnuté najmä v sladkostiach) a bielu múku. Týmto osobám často ani nepomáha podávanie železa vo forme liekov, ak si neupraví skladbu stravy.
Existuje viacero domácich liečiv, z nich niekoľko je opísaných nižšie:
1. Šťava z jablka a cvikly
Cvikla má vysoký obsah draslíka, vlákniny a vitamínu B 12, zatiaľ čo jablko je výdatným zdrojom železa. Kombinácia týchto dvoch zložiek slúži ako efektívne domáce liečivo na anémiu. Zmiešajte pohár jablkovej šťavy s pohárom cvikly, pridajte k tomu pár lyžičiek medu a pite dvakrát za deň. Táto zmes je pri liečbe anémie ako domáce liečivo veľmi prospešná.
2. Špenát
Špenát je bohatý na vitamíny B9, A, C a E, tiež obsahuje draslík, vlákninu a beta karotén, Všetky vymenované zložky robia túto tmavozelenú listovú zeleninu pri domácom liečení anémie veľmi efektívnou. Zaraďte si špenát pravidelne do svojej stravy a uniknite anémii.
3. Paradajky
Paradajky obsahujú veľa vitamínu C a lykopénu. Tieto zložky pomáhajú telu absorbovať železo zo stravy, čo je pre osoby trpiace na anémiu veľmi užitočné. Jedzte v rámci svojej dennej stravy dve paradajky denne (aj vo forme šťavy).
4. Granátové jablko
Granátové jablko je bohaté na sacharidy, tuky, bielkoviny, vlákninu, draslík, meď, železo, vápnik, cukry a rôzne vitamíny. Zvyšuje množstvo hemoglobínu v krvi a pomáha udržiavať stabilný obeh krvi v tele. Mnoho symptómov anémie ako závraty, slabosť, vyčerpanie možno ľahko odstrániť pri každodennej konzumácii granátového jablka.
5. Zelené potraviny
K správnej tvorbe červených krviniek prispievajú aj zelené potraviny. Spomedzi nich najsilnejšou je mladá pšenica, ktorá prečisťuje pečeň a podporuje tvorbu červených krviniek.
Odporúčame:
Bylinný čaj ANEMÍK plus. K tomu denne užívať tinktúru ŽIHĽAVA pupene.
Zdroj: Serafín - prírodné produkty
Z našej skúsenosti ešte odporúčame:
Bunkovú soľ Biominerál D6 FERR PHOS. Používa sa pri anémii z nedostatku železa.
DRAGS IMUN (dračia krv) : prírodný prípravok namiešaný podľa zásad tradičnej čínskej medicíny. Využíva sa ako alternatívna prvá pomoc. Napomáha aktivovaniu kostnej drene a regenerácii krvných buniek pri anémii a leukémii.
MANJISTHA (kapsule) : (chebula srdcovitá) sa v ajurvéde používa veľmi často pre svoj vynikajúci účinok na očistu krvi, dokáže zlepšiť kvalitu a kvantitu krvi a podporuje činnosť kostnej drene.
ASHWAGANDHA -predstavuje bohatý zdroj železa.
Giloy- Je užitočná pri anémii, problémoch s krvotvorbou a ďalších krvných chorobách.
Dôležitou súčasťou liečby je celková úprava stravovacích návykov.