S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

infolinka a poradenstvo:   0919 461 051

Pálenie záhy, jeho príčiny a ajurvédska liečba

15.11.2016

Prečo vlastne vzniká pálenie záhy a ako si vieme pomôcť pri takýchto ťažkostiach.

 

Pálenie záhy môže spôsobovať ďalšie komplikácie

Článok napísal Dr. Madan Gulati (zástupca riaditeľa Ajurvédskej kliniky, Chandigarh, India)

 

Páli vás záha, navracia sa Vám potrava? Chce sa Vám zvracať? Cítite sa unavení bez toho, aby ste veľa pracovali? Ak ste odpovedali áno, pravdepodobne trpíte zakyslenosťou.

Ak sa táto choroba nezačne včas liečiť, môže viesť k závažnejším zdravotným problémom ako sú peptické vredy na žalúdku a vredy na dvanástorníku, v niektorých extrémnych prípadoch dokonca k rakovine žalúdka. Počet ľudí trpiacimi týmito symptómami rýchlo narastá. Čím rýchlejšie napreduje veda a technika, tým viac sa vzďaľujeme od prírody.

Naše stravovacie návyky, spôsob nášho života, naše myšlienky, ba dokonca aj denná rutina sa rýchlo ničia rýchlym moderným spôsobom života. Následne sa stávame ľahko náchylnými ochoreniam akým je zakyslenosť.

 

Príčiny zakyslenia:

Základnou príčinou prekyslenia sú naše stravovacie návyky (jeme bez akéhokoľvek sústredenia na jedlo samotné) a náš životný štýl plný stresu. Buďme ale konkrétnejší. Jeme stravu, ktorá obsahuje príliš veľa kyslých a slaných jedál, ktoré produkujú príliš veľa tepla, jedál ktoré sú sladké a kyslé, korenené a vyprážané.

Pijeme príliš veľa čaju, kávy, alkoholu a prevzdušnených nápojov, fajčíme cigarety. Jeme jedlá pripravené z rafinovanej múky, či bielej múky. Konzumujeme dávno pripravené jedlá (zbytky spred niekoľkých dní), jeme fastfood ako sú hamburgery, hotdogy a hranolky.

Jeme príliš veľa a nevhodne jedlá kombinujeme. Jeme jedlá s opačnými vlastnosťami, napríklad pijeme mlieko za rybou alebo za kyslými džúsmi, mixujeme kávu so zmrzlinou. Vedome obmedzujeme svoje potreby na pitie a jedlo vo chvíľach, keď ich potrebujeme. Stres, obavy a rýchly životný štýl.

Okrem toho na naše telá pôsobí aj fakt, že množstvo tepla sa v našom tele prirodzene zvyšuje v obdobiach dažďov. Ak nebudeme dodržiavať počas týchto období príslušnú diétu (jar, jeseň), budeme náchylnejší na zakyslenosť.

Ďalším dôvodom zakyslenosti môže byť príliš častý sex alebo oddávanie sa radovánkam krátko po jedle, t.j. sexovanie s nestráveným jedlom v žalúdku.

Podľa modernej medicíny je hlavnou príčinou ochorenia prítomnosť baktérie Helicobacter Pylori v žalúdku. Táto baktéria oslabuje sliznicu žalúdka a steny žalúdka sú potom náchylnejšie na poškodenie kyselinou chlorovodíkovou, ktorú produkuje žalúdok. Je zaujímavé, že veľký počet ľudí má túto baktériu prítomnú v žalúdku, ale nie všetci trpia zakyslenosťou. Znamená to, že príčiny uvedené vyššie urýchľujú rozvoj takéhoto ochorenia. Preto je veľmi dôležité starať sa o svoj životný štýl a stravovacie návyky, ak sa chceme vyhnúť tomuto ochoreniu.

 

Ajurvédska liečba zakyslenia:

Riešenie tohto problému spočíva v prevencii, t.j. vyvarovaniu sa všetkých príčin, ktoré toto ochorenie spôsobujú. Pravidelné jedenie potravín ako je amla (amlaki), mulatthi, surový kokos, tekvica a papája sú vynikajúce riešenie tohto problému. Ďalšími užitočnými potravinami je karela, uhorka a dyňa. Mali by ste sa ale vyvarovať potravín ako je citrón, paradajky, ryža, pomaranče, jogurt, tvaroh, zavárané uhorky, keksíky, vysmážané jedlá, rezance, alkohol a bublinkové nápoje, káva a čaj, ako aj vyvarovať sa fajčeniu.

Ajurvéda popisuje niekoľko prírodných liečiv na pálenie záhy a s tým súvisiace problémy. Tieto bylinné zmesi sú bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Byliny určené na zakyslenosť okrem odstránenia problému s pálením záhy taktiež prirodzene zlepšujú trávenie. Problémy s kyselinou sa vyriešia prirodzene a dlhodobo.

 

Náš tip: Ak už sa Vám Helicobacter Pylori premnožil a spôsobuje Vám problémy, jedným s najúčinnejších produktov v rámci alternatívnej medicíny je čisto prírodná živica Chioská masticha známa svojimi účinnými vlastnosťami pri ničení helikobaktera.

Kompletná ponuka Ajurvedských produktov.

 

Ďalšie zaujímavé články:

Cholesterol - prečo je potrebný a kedy je škodlivý

Chudnutie a ajurvéda

NDE1Nj