Zápcha u malých detí
V Klube Energy sa v poslednom čase často stretávam s mamičkami, ktoré riešia zápchu malých detí. Niektoré už museli na radu lekára pristúpiť na používanie klystíru. U malých detí je to určite veľmi traumatizujúce riešenie. Príčin zápchy je pochopiteľne mnoho, od teploty, nedostatku tekutín až po stravu a štýl jedla. Tu vidím najrýchlejšie riešenie.
Úprava stravy pri zápche
Chápem, že v dnešnej dobe, keď je na trhu nadbytok rôznych pokrmov a lákadiel, je otázka správnej výživy zložitá. Pravdou však zostáva, že väčšina detí má počas dňa prístup k rôznym tyčinkám, sladkostiam, oblátkam, bielemu pečivu a sladeným nápojom. Mamičky sú pri nákupe ovplyvnené aj reklamou, napríklad na stužené rastlinné tuky. Deti nejedia v pravidelných intervaloch, ale vlastne stále majú nejaké jedlo. Je dôležité, aby si aj malé deti zvykli na určitú pravidelnosť v strave - tým vzniká stravovací návyk, že sa nemusí jesť stále a všetko, čo je na jedenie. Žalúdok potrebuje určitý čas na spracovanie potravy. Keď pridávame do žalúdka akúkoľvek potravu, napríklad oblátky a tyčinky, v intervaloch kratších než zhruba 1,5 hodiny, potom sa mieša už natrávená potrava s novou a výsledkom je, že telo si nevezme z potravy všetky hodnotné látky, ktoré potrebuje. Ďalší veľký zlozvyk, ktorý si neuvedomujú ani mnohí dospelí, je zapíjať jedlo tekutinou. Prečo je to zle? Potrava sa nemieša so slinami a tekutina môže spôsobiť, že sa ľahko preglgnú veľké sústa. Aby potrava bola viac použiteľná, musí sa dôkladne hrýzť, niektoré malé deti sa priamo dusia pri jedle, ako prehĺtajú veľké sústa. Naučte svoje deti riadne prežúvať.
Praktické odporúčania pri zápche
A napriek tomu, že sa možno priamo nevenujete zdravej strave, mám odporúčania určitého kompromisu:
- Nedávať deťom rožky a žemle, toastové chleby a pod. – múka s vodou sa kedysi používala ako dobré lepidlo na papier, podobne vedia rožky a žemle zapchať črevá.
- Ak deti zle hryzú a majú problémy so stolicou, je lepšie predchádzať problémom a jedlo krájať na malé kúsky, roztláčať zemiaky, chlieb krájať na “rybičky”, jedlo viac variť, aby bolo naozaj mäkké.
- Nepoužívať tuky, kde si vôbec ako laici nevieme predstaviť, ako sa vyrábajú. Väčšina rastlinných tukov obsahuje umelé antioxidanty, ktoré pri dlhodobej spotrebe pôsobia práve naopak.
- Odborníci sa nemôžu zhodnúť, či natierať deťom maslom alebo náhradnými tukmi. Môj názor je, že maslo urobí v organizme menej škody, hoci je organického pôvodu. Pre normálne zažívanie je dôležité aj zastúpenie tukov. Deti, ktorým sa pečivo natiera prevažne rastlinnými tukmi, majú častejšie problém so zápchou.
- Dávať deťom aspoň jedno jabĺčko denne, najlepšie nastrúhané aj so šupkou na veľkých slzách strúhadla. (Jablko nastrúhané bez šupky a na kašu zastavuje hnačku.)
- Variť často naklíčené strukoviny – šošovicu, hrach – sója je pre deti horšie stráviteľná.
- Ako prílohy dávať krúpy, proso, varené vločky.
- Obed by mal zahŕňať trošku polievky, pri poruche stolice dobre pomôže hustá kapustová polievka.
- Zaradiť do stravy kyslé mliečne výrobky, obyčajné jogurty – bez lentiliek na dochutenie.
- A keď si nebudete vedieť rady, tak stolicu vedia upraviť produkty Energy: Vironal, Probiosan a Vitamarin.
Jana Kročilová
článok sme prevzali z webu spoločnosti Energy s.r.o.
Neprehliadnite ďalšie zaujímavé články: